Våra hundar

Hundar i mitt liv


Jag, Petra, har haft hundar som hobby sedan jag var barn. Första hunden hemma hos mina föräldrar var en Old English sheepdog, Jesperi. Den första egna hunden köpte jag 2002 och det blev en bearded collie, en brun hane som hette Skorpan. Tanken var att träna olika hundsporter med Skorpan, men tyvärr var han så rädd på det mesta så vi fick lägga alla träningsplaner på hyllan. 

2011 flyttade Isak i familjen och han blev starten på mitt intresse att träna hund. Vi har provat det mesta av olika hundsporter och haft en hel del roligt längs vägen.

2014 var det dags för nästa bearded collie. Då blev det en liten svart tik, Ester, som fick flytta till oss. Hon var en härlig fräsig brud som älskade att träna och matchade väl sin matte i sättet. Tyvärr blev Ester sjuk i SLO (autoimmun sjukdom som får klokapslarna att lossna) när hon bara var 13 månader gammal. Hennes SLO var av en extrem aggressiv variant och efter 6 månaders kämpande gav vi upp i december 2015, då hon var på väg in i sitt tredje skov och Ester fick somna in.

​Sorgen efter Ester var stor och efter att ha upplevt både rädslor och sjukdomar med mina beardisar kände jag att jag behövde byta ras. Jag hade under en längre tid varit nyfiken på de olika vattenhundarna och efter en hel del forskande och studerande konstaterade jag att barbet var rasen som jag vill ha. 

Under ett år bodde även Gilla, Esters syster, hos oss, då hennes matte inte hade möjlighet att ha henne just då. Jag fick möjlighet att träna och tävla en ny hund och precis som Ester var så är Gilla en riktig härlig tränings- och tävlingskompis. Vi tränade vallning, viltspår och rallylydnad och hann tävla en del i både rally och viltspår. Det var aldrig meningen att Gilla skulle stanna hos oss och våren 2017 flyttade hon hem till sin matte och husse igen.

Under tiden Gilla bodde hos oss fortsatte jag att leta efter min nya kompis, en barbetvalp. Det visade sig att vara lättare sagt än gjort, men till slut hittade jag en uppfödare i Polen, kennel Wiercilapa med Ania och Tomasz, som jag klickade med och i juni 2017 fick jag det efterlängtade beskedet att jag skulle få köpa en tikvalp från dem.

Gilla
Gilla
Isak och Ester
Isak och Ester
Skorpan
Skorpan
Skorpan
Skorpan
Skorpan
Skorpan
Gilla
Gilla
Saffran förbereder barbetattack
Saffran förbereder barbetattack
Isak och Saffran
Isak och Saffran